АКЦЕНТИ НА ПРОЕКТА

"ЕКОЛОГИКА” е документална уеб поредица, която среща зрителите с различни организации и техните инициативи за по-устойчив начин на живот и подобряване на околната среда. В три части документалната поредица представя дейността на екипи с кауза за по-целесъобразен начин на живот и работа в три различни аспекта - градоустройство, животински видове, бизнес с нулев отпадък.

Зеленият ринг на бъдещето

В Епизод 1 от ЕКОЛОГИКА те срещаме с екипа, стоящ зад идеятаЗелена линия София - Хриси, Софи и Светльо са хората, които ни разкриват забравени маршрути в столицата, с потенциала да се превърнат в голям линеен парк, подходящ за пешеходно или велосипедно придвижване от всеки квартал на София до центъра, както и за реализацията на много спортни и културни събития на открито! Съвместно с общинското предприятие “Софияплан” те проучват всички ползи за общестовото и гражданската инфраструктура, които реализацията на проекта ще предостави.

Завръщането на видовете

В Епизод 2 от ЕКОЛОГИКА те запознаваме с приключенците и пазители на застрашени животински видове в България от "Зелени Балкани" и Спасителния център за диви животни в град Стара Загора. Заедно с тях тръгваме по стъпките на изчезващи видове птици за да видим отблизо, как протича тяхното ежедневие, с какви предизвикателства и пътешествия се сблъскват всеки ден и защо. За екипа на ЕКОЛОГИКА това бе зрелищно приключение насред диви райони, по време на което научихме, видяхме и преживяхме много!

Философията на новото време

В Епизод 3 от ЕКОЛОГИКА ти представяме Блажка Димитрова и нейния ресторант "Благичка", която ни разказва и показва нагледно, какво стои зад живота с нулев отпадък, как се постига и защо това е важно. От епизода ще научите трудно ли се изгражда бизнес с нулев отпадък, както и кои са основните принципи за постигането му. Героите ни разказват за глобалния проблем с отпадъците, пластмасата и замърсяването на почвата и въздуха, докато нагледно демонстрират техния личен принос за едно по-добро бъдеще за всички. Надникваме в кухнята, за да се запознаем със зареждащия и отговорен екип на Ресторант "Blagichka - Zero Waste", които зареждат не само с чудесна и полезна храна, но и с невероятно настроение и оптимизъм.

СНИМКИ ЗАД КАДЪР

Продуцентски екип

  1. Режисьор и монтажист: Георги Светломиров
  2. Продуцент: Сияна Недялкова
  3. Оператор: Младен Минев
  4. Звукозапис и звукообработка: Светозар Шенков
  5. Асистент оператор: Лъчезар Инджев, Христо Петков
  6. Оператор дрон: Марин Рангелов
  7. Графичен дизайн: Росица Гълъбова

С участието на

Епизод 1

Християна Василева, София Стоянова, Светослав Александров, Станимира Николова, Симеон Малинов, Петър Мънъри, Цветан Колев

Епизод 2

Руско Петров, Джордж Хъджис, Андреана Дичева, Стефка Димитрова, Илейн Филипс, Илиян Стоев, Йорданка Василева

Епизод 3

Блажка Димитрова, Денимир Димитров, Даниела Арсова, Александър Андреев

Благодарности

ЕКОЛОГИКА е вдъхновена от конкурса Проект "ЕКО", организиран от Ивайло Цочев, и по идея на Мария Марулева.

Проектът е реализиран от Spread It Digital Agency, в партньорство с Грийнпийс България и Wonder Studio.

С финансовата подкрепа на Национален Фонд Култура по програма “Творчески инициативи”.